Publicatie

van Schildersbedrijf Groenenboom

in Stedenbouw 763

Schilderwerk met een HISTORISCH TINTJE

Een groot onderhoudsproject met 208 woningen, een monumentale status en een flinke energetische opgave. Woningcorporatie Vestia en ontwikkelende bouwer Van Wijnen sloegen de handen ineen om dit project in goede banen te leiden, met als uitgangspunt: een duurzame samenwerking.

Tekst | Patricia van der Beek

Tot het groot onderhoud van de Lijnbaanflats aan de Jan Evertsenplaats in Rotterdam behoorde ook het schilderwerk. Schildersbedrijf Groenenboom knapte de flats van binnen en buiten op met een nieuwe verflaag, in kleuren die oude tijden doen herleven.

“Op basis van de uitvraag van woningcorporatie Vestia dachten we met aannemer Van Wijnen mee over de uitvoering”, vertelt directeur Maarten Spreij van Groenenboom. “We voerden onder meer een technische inspectie uit, op basis waarvan we een verftechnisch advies opstelden. Ook droegen we bij aan de bemonstering van de juiste kleuren. Vanwege de monumentale status van de flats had Vestia een grootschalig historisch kleuronderzoek laten uitvoeren. De kleuren die daaruit voortkwamen, moesten zo precies mogelijk nagemaakt worden.”
LEAN PLANNING
Groenenboom dacht eveneens mee in de totstandkoming van de lean planning. Om tot een zo efficiënt mogelijke uitvoeringscyclus te komen, werden alle werkzaamheden naadloos op elkaar afgestemd. Spreij: “Onze werkzaamheden bestonden uit zowel buiten- als binnenschilderwerk.

Denk aan de houten gevelkozijnen en deuren, het staalwerk, de betonnen gevelbanden en de trappenhuizen. In de woningen voerden we voornamelijk sauswerk uit.”
GOEDE SAMENWERKING
Naast het schilderwerk herstelde Groenenboom houtrot in de gevelkozijnen aan de galerijzijde. Bij deze kozijnen werd ook de beglazing vervangen. Met speciale glaslatten, voorzien van een specifieke behandeling, werd de originele ‘stopverf look’ verkregen. Deze behandeling had een zeer lange droogtijd, waardoor de schilderwerkzaamheden later dan gepland uitgevoerd konden worden. “Op zulke onvoorziene momenten komt het aan op de samenwerking”, benadrukt Spreij. “Mede dankzij de goede communicatie met Van Wijnen en Vestia, en de flexibiliteit van alle partijen, zijn de werkzaamheden uiteindelijk allemaal goed uit de verf gekomen.”

Het buitenschilderwerk bestond o.a. uit de kozijnen en het staal- en betonwerk.

De flats zijn in oude glorie hersteld.

De nieuwe kleuren doen oude tijden herleven.

Groenenboom BV

Adres
Schuttevaerweg 43
3044 BA Rotterdam

Postadres
Postbus 11355
3004 EJ Rotterdam

Telefoon
010-2620744

E-mail
info@groenenboom.nl

KvK
Rotterdam 24131713

BTW
NL.0043.27.846.B01

Heeft u een vraag?