Veiligheid op de bouwplaats

met ISO 45001

Schildersbedrijf Groenenboom loopt voorop met veiligheid op de bouwplaats

Hoe wij dat doen lees je hier:

Groenenboom is al enige tijd van het VCA overgestapt naar ISO 45001.
Deze ISO-norm is een veel specifieker, flexibeler en relevanter systeem voor het borgen van veiligheid én algemeen welbevinden van het personeel op en rond de bouwplaats.

We spreken Peter van Zoest, (adviseur voor Groenenboom en andere bouwbedrijven op het gebied van ISO 45001 certificeringen) en Eric van der Kroft (projectmanager bij Groenenboom). Peter werkt voor Groenenboom en samen met Eric en Bert Koren wordt hier verder invulling aan gegeven. Zij zorgen ervoor dat Groenenboom voorop blijft lopen op het gebied van personeelsveiligheid en -welzijn. Niet omdat dit moet maar omdat dit zo hoort.

Foto Peter, Eric en Bert

Volgens Peter en Eric is ISO 45001 het meest geschikte systeem voor bouwveiligheid, waarbij het totale welzijn van het personeel bovenaan staat.
Een VCA omvat de minimale vereiste veiligheidsvoorschriften die nodig zijn op een project.
ISO 45001 gaat veel verder. Denk hierbij aan: welzijn, gezondheid, participatie, werkdruk, werkstress, medewerkers tevredenheid en algemene beleving.

Hoe ziet het proces in de uitvoering eruit?

Het certificeringsproces heeft een 3-jaarlijkse cyclus. In 2019 is Groenenboom gecertificeerd waarna elk jaar een tussentijdse audit vereist is. Na 2 audits begint het proces opnieuw. Peter is nu bezig met de volgende audit en ziet deze met vertrouwen tegemoet.

Toepasbaar in de veiligheidsladder

De veiligheidsladder is een initiatief van de grotere bouwbedrijven in samenwerking met de overheid. Trede 2 hiervan is per 1 januari 2022 verplicht. Gekoppeld aan de ISO-certificering is Groenenboom goed voorbereid op de komst van de veiligheidsladder.

En wat vindt het personeel van het veiligheidswelzijn bij Groenenboom?

Peter van Eijs, vakschilder, 35 jaar in dienst bij Groenenboom:
Werk veilig of werk niet, geeft Peter aan. Hij zou niet meer anders willen werken. Groenenboom geeft ons de vrijheid om alle beschermingsmiddelen die we zelf nodig achten aan te schaffen op kosten van de zaak. Denk hierbij aan o.a. zonnebrillen, kniebeschermers, nieuwe werkkleding.
In het verleden was het best lastig om een hoofduitvoerder aan te spreken op een veiligheidssituatie. Nu is (bijna) iedereen zich bewust van de noodzaak en we worden gesteund wanneer een situatie niet op orde is.
Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat we allemaal een betere werkplek hebben.

Informatie ISO 45001

ISO 45001 is een hulpmiddel om systematisch invulling te geven aan de wettelijke verplichting voor werkgevers om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Daarnaast draagt het bij aan het voeren van een beleid dat gericht is op het realiseren van zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.

Groenenboom BV

Adres
Schuttevaerweg 43
3044 BA Rotterdam

Postadres
Postbus 11355
3004 EJ Rotterdam

Telefoon
010-2620744

E-mail
info@groenenboom.nl

KvK
Rotterdam 24131713

BTW
NL.0043.27.846.B01

Heeft u een vraag?